Ploščati sončni sprejemniki


Sonce je neizčrpen vir energije, ki jo lahko s primerno tehnologijo izkoriščamo. Energijo sonca lahko izkoriščamo neposredno s postavitvijo sončnih sprejemnikov npr. na streho. Zaradi vse višjih cen fosilnih goriv, ki jih potrebujemo za ogrevanje stavb in pripravo tople vode, je vgradnja sončnih sprejemnikov zelo ekonomična. Poleg ekonomskega vidika so zelo primerni tudi z ekološkega vidika, saj z njihovo uporabo zmanjšamo izpust toplogrednih plinov v atmosfero. Ker je to ena prvih tehnologij za izkoriščanje sončne energije, ki se uporablja že dolgo, so obstoječe instalacije ploščatih sončnih sprejemnikov še danes najštevilnejše. Večina tople vode v gospodinjstvih po svetu, kjer uporabljajo sončno energijo, se segreje v takih instalacijah. Ploščati sončni sprejemnik je običajno sestavljen iz bakrenih ali aluminijastih cevi, prekritih z absorbersko ploščo. Cevi so nameščene vzporedno po višini ali širini in priključene na obeh koncih. Grelna tekočina v ceveh sprejema toploto preko absorbcijske plošče. Ta je običajno prekrita s steklom nizke vsebnosti železa, kar omogoča višjo prosojnost.

Za montažo priporočamo:

Podrobno...


Vakouumski sončni sprejemniki


Delovanje toplotnega sistema z izkoriščanjem sončeve toplote je dokaj preprosto razložiti.Kolektor zbira sevanje sončeve toplote, in se segreva. Toplota pa se v kar največji meri z vodo prenese v rezervoar, ki služi kot akumulacija. V tem postopku ni nikakršne porabe goriva, torej tudi ne nastaja CO2, ki je med toplogrednimi plini glavni krivec za segrevanje okolja zaradi učinka tople grede. Količina toplote, ki jo kolektor lahko odda vodi, je odvisna tako od sposobnosti absorbiranja sončeve sevajoče toplote, kakor tudi od sevanja te toplote navzven, torej od stopnje izoliranosti. Vakuum, ustvarjen z izsesavanjem zraka izmed sten dvojne steklene cevi je idealen izolator. Princip je enak, kot ga že stoletje poznamo in s pridom izkoriščamo kot termos posodo. Z uporabo tega dejstva je izkoriščanje sončeve toplote optimalno tudi jeseni in spomladi, ter celo pozimi.

Za montažo priporočamo:


Podrobno...                                                   Podrobno...

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode


Toplotna črpalka je naprava, ki odvzema nekoristno energijo iz bližnje okolice in jo pretvarja v koristno energijo za segrevanje sanitarne vode.
Toplotna črpalka je v osnovi naprava s področja hladilne tehnike, zato je najvišja temperatura segrete vode omejena na 55 *C. Pri kompaktnih toplotnih črpalkah z bojlerjem je lahko voda v bojlerju tudi bolj vroča, če toplotna črpalka deluje z dodatnim elektricnim grelnikom ali pa je bojler priključen na delujoč sistem centralnega ogrevanja.
Toplotna črpalka lahko ohladi prostor, kjer stoji za 5-7 stopinj Celzija, odvisno od prostora, kjer je nameščena, in od porabe tople vode (večja poraba pomeni boljše hlajenje). Toplotno črpalka torej na osnovi dovedenega mehanskega dela "transportira" toploto. Njena prednost je v tem, da je delež pridobljene toplote večji od vloženega dela.
Z vgradnjo toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode lahko izven kurilne sezone prihranite do 75% pri stroških glede na kurilno olje.

Za montažo priporočamo:

Podrobno...
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se